Co z amortyzatorami sportowymi?

Recommended Posts

Myślę nad zamontowaniem sportowych amortyzatorów w mojej bryce. Chcę trochę poprawić prowadzenie, szczególnie na zakrętach, ale nie wiem, na co się zdecydować. Widziałem kilka marek jak Bilstein czy Koni, ale nie mam pojęcia, które najlepiej się sprawdzą. Czy ktoś tutaj ma jakieś doświadczenie z amortyzatorami sportowymi? Warto w to inwestować? Jakie odczucia, no i gdzie najlepiej takie części kupić, żeby nie wydać majątku?

Jeśli chcesz podrasować zawieszenie, to sportowe amortyzatory to dobry kierunek. Sam mam Bilstein B8 w swoim aucie i mogę powiedzieć, że różnica w prowadzeniu jest ogromna – auto klei się do asfaltu, a zakręty przestają być wyzwaniem. Warto jednak pamiętać, że sportowe amorki są twardsze, więc komfort jazdy na dziurawych drogach trochę spada. Co do miejsca zakupu, to szczerze polecam sklep E-motoryzacyjny https://e-motoryzacyjny.pl/ . Mają szeroki wybór części samochodowe, w tym właśnie sportowe amortyzatory od topowych producentów jak Bilstein czy Koni, więc na pewno coś tam znajdziesz. Co więcej, ceny mają naprawdę spoko, a często trafiają się jakieś promocje, więc można złapać dobry deal. Pamiętaj tylko, żeby wymieniać amorki razem ze sprężynami – najlepiej zestaw sportowy, żeby wszystko dobrze grało. Wtedy naprawdę poczujesz różnicę, zwłaszcza jeśli lubisz dynamiczną jazdę. Powodzenia i daj znać, co wybierzesz!